Harrastukset ja nähtävyydet

Retkeily, patikointi

Mökkejä ympäröivät monipuoliset metsämaat, joissa voi samoilla vapaasti puhtaan luonnon antimista nauttien. Soutuveneellä pääsee ihailemaan järvimaisemia ja kokemaan hyviä kalapaikkoja. Pidemmille retkille voi vuokrata avuksi perämoottorin. Polkupyöräily on hiukan haasteellista mutta mahdollista ja kanootilla voi tutustua viehättävään saaristoon.

Kalastus

Kalat ja kalastus ovat aiemmin olleet osa paikallisten asukkaiden toimeentuloa ja jokapäiväistä ruokaa. Kotitarvekalastusta harjoitetaan vielä joka taloudessa. Kalastaa voi onkivälineillä, uistelemalla tai vaikkapa sukeltamalla. Valtionkalaskortin ja paikalliset luvat voi lunastaa paikanpäällä. Verkkolupia ja verkkoja voi vuokrata kalastukseen tai kokeilla vaikkapa katiskalla. Myös opastetut kalastusretket ovat mahdollisia.

dscn13982.jpg

Marjastus ja sienestys

Saaristoluonto on perinteisesti ollut hyvä marjojen ja sienien kasvuympäristö. Marjoista mustikka ja puolukka kasvavat hyvin sekä sienistä kanttarellit, herkkutatit ja monenlaiset suolasienet. 

Tanssia

Perinteisiä lavatanssipaikkoja ovat kesäisin Metsälinna Ristiinassa ja Pistohiekka Puumalassa.

Lasten kanssa

Visulahden huvipuisto sijaitsee 5 km Mikkelistä Kuopion suuntaan. Puisto on huvi- ja elämyspuisto, jossa on dinosauruksia, vahakabinetti, vesiliukumäki, moottoriautorata jne. Etelä-Savon korkeimmalta vuorelta, Neitvuorelta, avautuu upeat maisemat Saimaan Luonterille. Hiidenmaan retkireitti alkaa Neitvuorelta ohjaten kulkijan eripituisille opastetuille reiteille.

Kulttuuri ja historia

Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa noin 20 km etäisyydellä ovat Pohjois-Euroopan suurimpia. Rantakallioon on maalattu 65 kuvaa ja maalausten ikä on noin 5000 vuotta.

Pien-Toijolan talomuseoon on matkaa 20 km ja se on aito savolainen talonpoikaiskartano, jonka pihapiirissä on 28 rakennusta. Rakennukset ovat 1700-1800 luvulta.

Liittokivi sijaitsee Kylllölänsaaren eteläpuolella ja se on yksinäinen luoto keskellä Saimaata. Kivi on saanut nimensä kahden rakastavaisen menehtymisestä kivelle myrskyn vietyä heidän veneensä.

Ruotsi-Venäjän raja on kulkenut Kyllölänsaaren länsipuolelta ja linnoituksia on ollut Vekarsalon eteläpäässä ja useissa kohdin Saimaan saaristossa. Kustaa III:n sota Ruotsin ja Venäjän välillä alkoi Vuolteensalmessa tapahtuneesta välikohtauksesta.

Liehtalan talomuseo sijaitsee Puumalan Niinisaaressa. Tila on ollut asuttu vuodesta 1899 ja viimeisin asukas oli erakko Jalmari Reponen eli Liehtalan Jallu. Hänen tarinansa on tullut tutuksi Juha Watt Vainion laulusta "Saimaan norppa".

Linkki Mikkelin matkailun sivuille, jossa lisää vinkkejä tapahtumiin ja tekemiseen:
http://visitmikkeli.fi/nahtavaa-ja-koettavaa/aktiviteetit